Linnoitettujen kirkkojen näyttely Helsingissä

ke 14.6. klo 12.00 – pe 14.7. klo 12.00
Transilvanialainen linnoituskirkko kaupungin keskellä olevalla kukkulalla.

Saksalainen kirkko

Linnoitetut kirkot Transilvaniassa ja Skandinaviassa... kutsu mielenkiintoiseen näyttelyyn Saksan kirkon galleriassa 14.6.-14.7.2023.

Näyttelyyn Helsingin saksalaisen kirkon galleriassa voi tutustua 14.6.-14.7.2023 arkisin klo 10-17 ja jumalanpalvelusten jälkeen myös sunnuntaisin.

Vahva linnoitus on meidän Jumalamme, hyvä puolustus ja aseet.

Tuskin mikään muu alue Euroopassa ilmentää Martin Lutherin laulua arkkitehtonisesti yhtä hyvin kuin Etelä-Transilvanian linnoituskirkot. Täällä rakennettiin transilvanialaisten saksien maahanmuuton alusta lähtien 1200-luvun lopulla lukuisia linnoitettuja linnoituskirkkoja, joista noin 160 on edelleen säilynyt.

Linnoitetut kirkot ovat puolustuksellisine linnoituksineen, vaikuttavine sakraaliarkkitehtuurinsa ja rikkaine sisustuksineen viehättäviä maaseudun taideteoksia.
 Ne muovaavat Transilvanian kulttuurimaisemaa, jossa romanialaiset, unkarilaiset, saksalaiset ja romanit ovat eläneet rinnakkain ja yhdessä vuosisatojen ajan. Linnoitetut kirkot todistavat erityisestä luvusta Euroopan historiassa ja edustavat tämän alueen pitkää, monikansallista perinnettä. Osana kansainvälistä kulttuuriperintöä ne vaativat erityistä suojelua. Niiden säilyttäminen ei kuitenkaan ole helppoa. Suurin osa Transilvanian saksalaisista on viime vuosikymmeninä muuttanut alueelta. Paikalliset protestanttis-saksalaiset yhteisöt, jotka ovat kutistuneet huomattavasti, eivät pysty juurikaan yksin säilyttämään kulttuuriperintöä. Tarvitaan uusia ideoita ja käsitteitä.

Tämän näyttelyn avulla Linnoitettujen kirkkojen säätiö haluaa yhteistyössä Romanian suurlähetystön ja Saksan suurlähetystön kanssa kertoa linnoitetun kirkkomaiseman alkuperästä ja nykytilanteesta. Näyttely tarjoaa kävijöille ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua ja kokea tätä historiaa ja arkkitehtuuria - samalla se tuo esiin tulevaisuuden suojelunäkymiä.

Näyttely Saksalaisessa kirkossa on Romanian suurlähetystön ja Saksan liittotasavallan Helsingin suurlähetystön yhteinen hanke Linnoituskirkkojen säätiön ja Saksan evankelis-luterilaisen seurakunnan Suomessa sekä muiden paikallisten kumppaneiden kanssa.

Näyttelyyn voi tutustua 14.6.-14.7.2023 arkisin klo 10-17 sekä sunnuntaisin jumalanpalvelusten jälkeen.

  • Nuorille Nuorille
  • Aikuisille Aikuisille

Linkki avautuu uudessa välilehdessä


Järjestäjä

Helsinki • Helsingfors

Ota yhteyttä

Vahtimestari, suntio, kiinteistöpalvelu
Suomen saksalainen seurakunta
Kiinteistöpalvelut
(tiistaista perjantaihin klo 11-16)
Bernhardinkatu 4
00130 Helsinki