Linnoitettujen kirkkojen näyttely Helsingissä

ti 5.9. klo 12.00 – su 1.10. klo 13.00
Näkymä linnoitetusta kirkosta Transilvaniassa.

Saksalainen kirkko

Linnoitetut kirkot Transilvaniassa ja Skandinaviassa… kutsu mielenkiintoiseen näyttelyyn Saksan kirkon galleriassa 5.9.-1.10.2023.

Helsingin saksalaisen kirkon galleriassa olevaan näyttelyyn voi nyt tutustua jälleen 5. syyskuuta - 1. lokakuuta 2023 arkisin kello 10-17 sekä sunnuntaisin jumalanpalvelusten jälkeen.

Vahva linnoitus on meidän Jumalamme, hyvä puolustus ja aseet.

Tuskin mikään muu alue Euroopassa ilmentää Martin Lutherin laulua arkkitehtonisesti yhtä hyvin kuin Etelä-Transilvanian linnoituskirkot. Täällä rakennettiin transilvanialaisten saksien maahanmuuton alusta lähtien 1200-luvun lopulla lukuisia linnoitettuja linnoituskirkkoja, joista on säilynyt noin 160. Niitä on edelleen noin 100. Niitä on myös paljon.

Linnoitetut kirkot ovat puolustuksellisine linnoituksineen, vaikuttavine sakraaliarkkitehtuurinsa ja rikkaine sisustuksineen viehättäviä maaseudun taideteoksia. Ne muovaavat Transilvanian kulttuurimaisemaa, jossa romanialaiset, unkarilaiset, saksalaiset ja romanit ovat eläneet rinnakkain ja yhdessä vuosisatojen ajan. Linnoitetut kirkot todistavat erityisestä luvusta Euroopan historiassa ja edustavat tämän alueen pitkää, monikansallista perinnettä. Osana kansainvälistä kulttuuriperintöä ne vaativat erityistä suojelua. Niiden säilyttäminen ei kuitenkaan ole helppoa. Suurin osa Transilvanian saksalaisista on viime vuosikymmeninä muuttanut alueelta. Paikalliset protestanttis-saksalaiset yhteisöt, jotka ovat kutistuneet huomattavasti, eivät pysty juurikaan yksin säilyttämään kulttuuriperintöä. Tarvitaan uusia ideoita ja käsitteitä.

Tämän näyttelyn avulla Linnoitettujen kirkkojen säätiö haluaa yhteistyössä Romanian suurlähetystön ja Saksan suurlähetystön kanssa kertoa linnoitetun kirkkomaiseman alkuperästä ja nykytilanteesta. Näyttely tarjoaa kävijöille ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua ja kokea tätä historiaa ja arkkitehtuuria - samalla se tuo esiin tulevaisuuden suojelunäkymiä.

Näyttely Saksalaisessa kirkossa on Romanian suurlähetystön ja Saksan liittotasavallan Helsingin suurlähetystön yhteinen hanke Linnoituskirkkojen säätiön ja Saksan evankelis-luterilaisen seurakunnan Suomessa sekä muiden paikallisten kumppaneiden kanssa.

Näyttelyyn voi tutustua 5. syyskuuta - 1. lokakuuta 2023 arkisin klo 10-17 sekä sunnuntaisin jumalanpalvelusten jälkeen.

  • Nuorille Nuorille
  • Aikuisille Aikuisille

Linnoitettujen kirkkojen säätiön Internet-sivut Linkki avautuu uudessa välilehdessä


Järjestäjä

Helsinki • Helsingfors

Ota yhteyttä

Vahtimestari, suntio, kiinteistöpalvelu
Suomen saksalainen seurakunta
Kiinteistöpalvelut
(tiistaista perjantaihin klo 11-16)
Bernhardinkatu 4
00130 Helsinki